Мнения

Диян Стаматов: Невинаги най-близкото училище е най-доброто

От 16 април до 16 май ще трае приемът на документи за първокласниците. „Основният критерий за прием е близостта на местожителството на детето до училището. Реденето на опашки от рано сутринта не е ефективно, тъй като входящият номер не е от никакво значение. Важно е как се попълва заявлението. Родителите трябва да носят лична карта в себе си, както и удостоверение от общината“, подчерта директорът на столичното 119 училище „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

По думите му децата на родителите, които живеят по-далеч от училището, имат шанс да бъдат приети, тъй като най-близкото училище до едно семейство невинаги се оказва най-доброто.

„С всяка изминала година приемането на ученици, които живеят далеч, ще става все по-трудно. Струпването в последните години е около нарочените „елитни“ училища. Но те са съвсем нормални квартални училища. Винаги трябва да се гледа адресната регистрация на детето, а не на един от двамата родители“, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Всеизвестен факт е, че преподавателската професия е застаряваща и секторът изпитва остър глад за млади кадри.

„Доста е трудно да накараш един млад човек да работи за 760 лв. на месец. Но около мен има много млади хора, които преподават. За тях не е важна заплатата, тъй като те носят голям хъс със себе си. Но заплатата е много важна и този устрем не може да бъде единственото водещо нещо“, изтъкна Стаматов.

Източник: dnes.bg