Училища

Дисциплината – проблем номер 1 в училище

Спазването на дисциплината в училище ще бъде регламентирана в бъдещия закон за средно образование, заяви просветният министър Анелия Клисарова, която отчете свършеното през последните 6 месеца от ведомството.

След направено проучване е станало ясно, че тя е сред основните фактори, които оказват негативно влияние на родното образование.

Най-голям дял от 1000-та запитани – 52%, смятат, че те трябва да обхванат дисциплината на учениците.

„Не сме акцентирали досега на дисциплината, но този акцент трябва да се включи задължително в новия закон за училището, който се подготвя в МОН“, реагира Клисарова.

Веднага след това идва съдържанието на учебниците и учебните помагала – 40% искат промени в тях.

Една трета от българите – 35%, искат подобрение в заплатите на учителите. Като основна причина за отпадането на ученици 54.2% от анкетираните посочват липсата на интерес, 53.5% – липсата на родителски контрол, 38% – бедността на семействата.

Гимназистите искат повече млади преподаватели в училище. Самите учители споделят, че хубава заплата би ги мотивирала да започнат работа в клас.

Ученици и педагози са единодушни, че системата има спешна нужда от модернизация – от базата до учебниците.

„Има много излишни неща, които не са интересни, а когато няма интерес, няма как нещо да се научи“, казват учениците, цитирани от tv7.