Ученици

Дислексията била признак за гениалност

Статистиката показва, че всяко 10-то дете има различен начин на обработка на информацията. Важно е да се знае, че дислексията не е болест или увреждане, а състояние, което оказва влияние върху развитието на различни области от функционирането на мозъка като: четене, писане, математически умения и мислене, пространствени ориентации, организационни умения, зрително-моторна координация, езикова преработка на информация, за сметка на средно и над средно интелектуално функциониране, творчески заложби и креативност. Това е дарба. 

Дислексията се нарича още „Синдром на гениите“. Смята се, че хората с дислексия са креативни личности поради различния си тип възприемане и преработка на информация. Човек с дислексия често е със средна или над средна интелигентност. Той възприема света около себе си по различен начин в сравнение с останалите, например в картини. Редица известни личности от световната култура, наука и политика са имали дислексия. По-известните от тях са: Уинстън Чърчил, Шер, Анди Уърхол, Уолт Дисни, Леонардо да Винчи, Ханс Кристиян Андерсън, Том Крус, Фред Астер, Робин Уилямс, Джон Ленън, Агата Кристи, Пабло Пикасо и др. Хората с дислексия не правят еднакви грешки. Те правят, обаче, еднакви по смисъл грешки, например способност да четат дума на една страница, но на другата не могат да я разпознаят или познават писмената форма на една дума, но не могат да я разпознаят в гласов вид. Интересно е да се отбележи, че тези деца са с изключително бърза мисъл. Те се отегчават да слушат урока в клас, заради бавното поднасяне на информацията. Дислексиците не обичат простаците и ги игнорират от своето обкръжение. Нивото на интелект им го позволява. 

В НАСА във всеки научен отдел задължително се назначава човек с дислексия. Това са хора-изобретатели. Хората с дислексия имат изключително силно развито чувство за справедливост, те са верни приятели за цял живот. 

Източник: novini.bg