Ученици

Дискриминация ли е тригодишната уседналост при приема на първокласниците?

Всеки родител ще има основание да се оплаче в Комисията за защита от дискриминация, ако Министерството на образованието въведе критерий за тригодишна уседналост при приема на първокласниците. Това предупреждават от Асоциацията за евроинтеграция и права на човека. Според адвокат Михаил Екимджиев подобен казус може да стигне и до административните съдилища, ако тази уседналост се въведе с общинска наредба.

Когато Тодор Найденов е взимал решението къде да запише дъщеря си Маргарита в първи клас, за него най-важна е била безопасността на детето. От дома им ще я дели една улица. „Какво значи да има елитни училища от 1-ви до 8-и клас? По принцип основното образование трябва да е стандартно за абсолютно всички, за да се избегнат тези брожения, проблеми и родители да търсят къде да си запишат децата, за да имат по-добро образование“, коментира Найденов пред БНТ 2.

И в момента адресната регистрация в близост до съответното училище дава предимство при приема, но това не е дискриминация, посочва адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за евроинтеграция и права на човека. Причината е, че това е свързано със сигурността на първокласника, както е в случая на Маргарита. Не така стои въпроса с въвеждането на тригодишна уседналост.

„Защото е възможно хора специално да закупят жилища, да сключат договори за наем в района, където ще учат децата им, само и само да им осигурят възможност за учене в добро училище и тогава техните деца ще бъдат лишени от възможността да учат в близост до безопасно и удобно за децата им училище, ако покупката на жилището и сключването на договора под наем не е станало през последните три години“, заяви Екимджиев.

Според него по-добрият вариант е стриктна проверка на адресните регистрации и ако те са фиктивни и направени, за да попадне детето в конкретно училище, родителите да си понесат отговорността. А задача на министерството е да осигури качественото образование във всяко училище.

Източник: news.bnt.bg