Институции Мнения Ученици Училища

Директор скандализира: Нито един родител няма да право на мнение

Скандален запис от педагогически съвет, проведен в 78 СУ “Христо Смирненски” в Банкя, се появи вчера.

Видеото, качено в YouTube,  е направено тайно. В него директорът на школото Весела Неделчева “сваля заповед по гарнизона” – нито един родител да не прекрачва прага на кабинета й.

“Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката”, нарежда тя.

Ето пълния текст на наставленията към учителите и персонала:

“Вие всички тук сте много качествени, вие всички тук сте много индивидуални, вие всички тук сте сте много прецизни. Хора, които познавате добре децата, хора, които правите всичко за децата. Затова, от днес нататък – заповед по гарнизона: Никакво внимание на родителите, само изискване, без да ги оставяме да си казват своето мнение. Вие ще станете свидетел на това аз какво ще правя оттук нататък. Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката…”.

Под каченото видео има два коментара. Единият гласи: “Ние учителите сме против това, което ни заповядва директорът. Не сме съгласни да игнорираме родителите, но г-жа Неделчева е безскрупулна и ни е страх.”

Скандалната заповед се появява в момент, когато престижът на родното образование е тотално сринат в очите на обществото.

Вместо да се обединят усилията на учители и родители, за да запазим децата си, да им дадем самочувствие със знания, да ги възпитаме в родолюбие, за да останат тук, един школски директор тръгва “да разделя и да владее”.

А докато на директорските места в училищата стоят такива “местни феодали”, програмите, парите, усилията на МОН ще бъдат като наливане на “вода в каца без дъно”. Неслучайно Синдикат “Образование” отдавна иска да се въведе мандатност на директорите на детски градини и училища, за да не стига до самозабрава, както в случая.

Припомняме тъжната статистика на PISA, че страната ни се нарежда на 45 място от 72 страни при  постиженията на 15-16-годишните ученици в три познавателни области – природни науки, математика и четене.

Източник: dnes.bg