Училища

Директор на училище даден на прокурор

Финансов одит на експертна комисия от община Горна Оряховица в установил сериозни нарушения в управлението на ОУ „Васил Левски“ в с. Върбица и директорът Владимир Георгиев е даден на прокуратурата със съмнения за злоупотреби, пише в днешния си брой всекидневникът „Труд“.

Проверяващите са констатирали, че директорът е купил горива, които не са били налични. За 11 тона дърва са платени 1410 лв на частна фирма. Докарани обаче били едва един тон. Фактурирани били 7.5 тона въглища по 300 лв, а налични били само четири тона.

Разминавания между закупено и налично имало още и при стъкла и лампи. Липса е засечена и в касата – минус 261 лв.

След разкритията става ясно, че нарушенията не са за първи път. Само тази година училището е проверявано три пъти и във всички проверки са установявани големи нарушения.

„Открихме нередности в документацията. Оказа се, че има напуснали ученици, но са водени, че посещават учебното заведение“, каза шефката на инспектората Розалия Личева, цитирана от изданието.

Директорът контрира, че няма нарушения. Той е обяснил, че е купил горивата на по-ниски цени през лятото и очаква доставката им по-късно през годината.