Мнения Ученици

Директор: Удължаването на учебната година е добра възможност за децата и за родителите

Удължаването на учебната година за седмокласниците с две седмици е добра възможност както за децата, така и за родителите.

Тя ще покаже своята ефективност след няколко години. А притесненията у родителите са провокирани от факта, че не знаят как това ще се отрази на учениците. Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на 120-о Основно училище „Г. С. Раковски” в София Цветанка Тонева.

Тя изтъкна, че преместването на Националното външно оценяване от края на май на 17 и 19 юни е по-добър вариант, защото така от една страна учениците ще имат повече време да се подготвят за оценяването, а от друга Държавните зрелостни изпити, които се провеждат на 21 и 23 май се отделят от т.нар. „матури”. Освен това сме длъжни да въведем удължаването на учебната година за седмокласниците съгласно новата нормативна база, която влиза в сила, подчерта Тонева, като заяви, че нововъведението няма да доведе до сътресения в системата.

Тя изтъкна и положителни елементи в промяната. „Увеличават се часовете по Български език и литература с 10 часа, а по математика с 8. Те могат да се използват за упражнение и за затвърждаване на нови знания, което ще даде шанс на учениците да се представят по-добре на НВО. Досега учениците в 7 клас учеха 34 седмици по 5 ч. БЕЛ и 4 ч. математика. От новата учебна година те ще учат 36 седмици, което означава, че те допълнително ще учат още 10 часа БЕЛ и 8 ч. математика”, уточни директорът на 120-о училище.

Тонева коментира още, че голяма част то родителите, които в началото на седмицата стартираха петиция срещу преместването на НВО от края на май през юни, както и други се оплакват, че през лятото децата им няма къде да отидат, да спортуват, няма кой да се занимава с тях. „Сега учениците ще бъдат обхванати в училище и ще имат редовен учебен процес. Това е хубаво както за децата, така и за родителите, няма да са безпризорни, да остават сами вкъщи, няма да бъдат по улиците, а ще бъдат в училище. Ние даваме шанс на децата да учат малко повече. Има европейска практика, в която учениците в някои държави започват в края на август или на 1 септември и учат повече седмици отколкото в България“, добави Тонева.

Тя каза, че в последните две седмици на юни (15 – 30.06) в нейното училище децата от 7 клас ще учат до обяд и подчерта, че тази мярка може да се въведе във всички школа в страната, тъй като стаите на учениците от 1 до 6 клас, както и на дванадесетокласниците ще бъдат празни и може да се осигури провеждането на учебен процес в една смяна. На въпрос дали това удължаване ще доведе до преуморяване на учениците, Тонева беше категорична, че това няма как да се случи.

„Ако има уморени деца, те са уморени, защото по цели нощи чатят или играят на компютърни игри и спят малко. Не се преуморяват от учене”, заяви директорът. По отношение на частните уроци Цветанка Тонева каза, че има твърде амбициозни родители, които записват децата си на повече от 5 извънкласни дейности, което не счита за правилно и посъветва родителите да насочат силите на децата си към онези области, към които имат интерес.

Тя беше категорична и по отношение на това, че всяко едно дете може да получи висока бележка на НВО, ако работи усърдно и полага системни усилия по всички дисциплини, но има и малка част от учениците, които не се задоволяват само с подготовката в училище и имат нужда от още занимания и затова ходят на частни уроци.

Източник: БГНЕС