Училища Учители

Директор на столично училище използва длъжността си за агитация в местните избори

Директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – Диян Стаматов, който е и кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ, си позволи да употреби електронната система на училището си като агитационен канал за предстоящите местни избори.

Стаматов, който е бивш заместник-министър на образованието, разпрати писмо до всички родители на учениците в 119 СУ, в което ги призовава да го подкрепят като кандидат за общински съветник. В него той обяснява, че се е впуснал в изборната надпревара по личната покана на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.

Директорът смята, че по този начин може да бъде полезен и на своето училище, и на район „Изгрев“, и на образователната система като цяло. Диян Стаматов припомня на родителите всичко, което заедно са успели да създадат за „родната гимназия“ през последните години.

„Създадохме правила и ценности, подобрихме видимо материалната база, направихме редица нововъведения в образователния процес“, пише Стаматов. И уточнява, че се обръща към родителите с „лична молба“ за подкрепа, но само ако преценят това за разумно и правилно.

Съобщението на бившия зам.-министър към родителите завършва с извинение за това, че е внесъл личен и политически елемент в комуникацията помежду им. Може и така да е (за извинението става дума), но дали начинанието му изобщо се вписва в правилата на ЦИК и разпоредбите на Изборния кодекс?

Източник: banker.bg