Мнения

Директор Лена Парова: Причините за отпадане на ученици от училище са комплексни

В училището в град Ветрен 50% от децата са от ромски произход, но това не създава проблеми и те не отсъстват от училището и за последните три години ние имаме само един отпаднал ученик поради безотговорност от страна на родителите, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Лена Парова, директор на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в град Ветрен. По думите ѝ причините за отпадането на ученици от училище са много и комплексни.

„На първо място голяма част от родителите живеят и работят в чужбина. Децата са оставени на грижата на своите по-възрастни роднини. Естествено, те не могат да осъществят такъв контрол, особено за едни тийнейджъри, които вече са големи и не искат да слушат възрастните. Другата причина е, че голяма част от родителите са прекалено ангажирани в работата си и като че ли отново са оставени децата сами да се оправят или им е възложен близък, който да се грижи за тях. Не на последно място е, че никой не осъществяваше строг контрол по стария закон. Почти не се налагаха административни и наказателни мерки за семействата. Аз не зная дали и колко са общините, които са наложили такива санкции на родителите, които не осигуряват присъствие. Тоест, имало е някъде разписано нещо, но то е било само на хартия и не се е случвало на практика“, уточни Парова.

Тя допълни, че ако социалните помощи са в натура или дирекция „Социално подпомагане” осъществи някакъв контрол на тези средства, даването на тази помощ би имало смисъл. В противен случай отново няма да работи.

Източник: focus-news.net