Ученици Училища Учители

Директор и ученик подписаха първия у нас договор за взаимопомощ

Училище откри начин да пребори липсата на млади учители.

Директор и ученик подписаха първия у нас договор за взаимопомощ. Училището ще плати обучението в университет на ученика си, който от своя страна трябва да се върне там като преподавател.

В края на миналата учебна година над 3 000 учители у нас достигнаха възрастта за пенсия. На тяхно място спешно се търсят нови попълнения. Само в София през юли са обявени 700 свободни места за педагози. Недостиг има в почти всички области у нас  – най-вече на начални учители и такива по чужди езици и природни науки. Училище от Велико Търново обаче е решено да промени статистиката.

За разлика от съучениците си, които този май казаха завинаги „Сбогом” на училището, Габриела казва само „Довиждане”, защото само след четири години отново ще прекрачи прага му, но в нова роля.

,,Дори мои приятели са ми казвали: „Ама как учител?”, защото са приемали това да си учител като някакво наказание“, каза Габриела Петкова пред Нова телевизия.

За нея е избор, който прави още от малка. Насочва се към началната педагогика, а директорката я моли да промени решението си.

,,Тя си беше решила, че ще става учител, просто трябваше да я убедя, че си заслужава да помисли върху кариерата на учител по химия и биология, тъй като знам, че след около 5 години при нас ще има нужда от такъв човек“, каза Кина Котларска, директор на СУ “Емилиян Станев“ – Велико Търново.

В замяна на това да се сдобият с нов учител по биология и химия, от училището обещават да заплатят цялото обучение от 2 000 лева на ученичката в Пловдивския университет. За целта е подписан и договор между двете страни.

,,Това предложение ми дава една сигурност, че след моето завършване аз ще имам стабилна работа“, заявява Габриела Петкова.

А в училището вярват, че това е само началото на една бъдеща традиция.

,,Ти го виждаш как расте, как се променя, как става голям завършен човек и накрая наистина ти е мъчно, че трябва да се разделиш с него. Може би това е начинът да си оставим някои от нашите ученици, които най-много обичаме и които биха искали да работят с децата в бъдеще при нас“, добави Котларска.

Това, в което бъдещата учителка няма колебание, е какъв преподавател иска да бъде.

,,Искам децата да знаят, че в часовете ми може да е забавно, ако има дисциплина. Ако те изпълняват това, което аз им кажа, часът ще мине по забавен начин и ще е много по-лесна работата и ще влизат с удоволствие“, казва Габриела Петкова. А първият си випуск момичето ще посрещне през 2023 г.

Източник: novini.bg