Мнения Учители

Директор: Има постоянна агресия към общественозначимите хора

Има постоянна агресия към общественозначимите хора у нас.

Това заяви директорът на 119-то училище „Акад. Михаил Аранудов“ Диян Стаматов пред Bulgaria on Air.

Бившият заместник министър на образованието допълни, че трябва да бъде изработена стратегия за запазване достойнството на учителите у нас. Арнаудов също така бе категоричен, че няма как да бъдат уволнявани директори заради недоволството на един родител.

„В момента има доста стратегии за детето и насилието в училище, но няма такава за запазване на достойнството на учителя. Често срещаме агресия към общественозначими хора – лекари, учители, полицаи. Никой не уважава тези хора. Не може директор да се уволнява заради недоволството на един родител. Всеки има право на мнение, но не може това да се изразява чрез протести, които да заплашват живота и здравето на децата. Не може да се заплашват и учители. Учителите постоянно трябва да се обясняват на родителите. Във всяко училище има правила, които са оповестени“, каза той.

Директорът на 119-то училище също така сподели, че очаква през новата учебна година да има по-голям наплив от учители, които желаят да започнат работа по специалността си. Причината е, че заплатите ще се повишат и професията ще бъде доста по-атрактивна за хората.

„Догодина отново ще се повишат заплатите на учителите и ще има повече хора, които се насочват към тази работа. Липсата на учители в областта на физиката и химията обаче ще се задълбочи, тъй като и по висшите учебни заведения няма желаещи да кандидатстват“ обясни Стаматов.

Източник: bgonair.bg