Училища

Директорът на СМГ се барикадира в гимназията

Истински екшън се разиграва в едно от най-престижните български училища – Софийската математическа гимназия. След като тази сутрин от МОН поискаха оставката на директора ѝ, се оказа, че той се е барикадирал в сградата с печатите на гимназията и се заключил. Твърди се, че дори е спал там. Междувременно отпред протестираха родители, пристигнаха зам.-министър и началникът на Регионалното управление на образованието (РУО), блокадата наложи и викането на полиция.

Оставката на Антони Стоянов бе поискана от началника на РУО в София Ваня Кастрева, която е работодател на Стоянов. Тя обяви решението си тази сутрин пред БНТ. Искането е съгласувано с министъра на образованието Красимир Вълчев. Задно искаме оставката, потвърди Вълчев пред OFFNews.

Причината е напрежението в гимназията и подклажданите от Стоянов конфликти. Проблемът стигна медиите, когато през юли той уволни един от най-изтъкнатите учители по математика в гимназията – Петя Тодорова. Мотивът му бе, че тя уронвала престижа на гимназията с участието си в комисията на математическото състезание „Европейско кенгуру“. Твърдение, с което тя категорично не се съгласи.

Проблемът със състезанието дойде от вражда между двамата съорганизатори. Той ескалира след областния кръг, когато единият организатор изключи от националния кръг учениците, явили се при другия организатор. Под ударите попаднаха и възпитаниците на СМГ въпреки високите си резултати. МОН посредничи за разрешаването на конфликта и проблемът бе решен, а децата не бяха ощетени.

Тодорова обаче бе обвинена и уволнена от директора си. Самата тя няма как дори теоретично да може да изключи учениците, защото е член на националната комисия и с подписа си просто удостоверява, че явилите се в състезанието са получили съответните оценки. Тя няма правомощията да реши кой има право да се яви на националния кръг и кой – не.

Напрежението бе нагнетено допълнително, когато Стоянов не поднови срочните договори на други учители, изразявали несъгласие с начина му на управление.

След като уволнението на Тодорова стигна до медиите, Регионалното управление на образованието – структура подчинена на МОН – започна проверка в училището. След изявлението на Кастрева от тази сутрин пред училището отново се събраха родители на протест срещу Стоянов. В училището пристигнаха Ваня Кастрева, инспектори и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, полиция. Дали оставка ще има все още не е ясно.

Официално Стоянов се води в отпуск до края на седмицата. Срещу него обаче е започнало дисциплинарно производство.

„Той провокира напрежение, не съдейства за разрешаването на конфликтите, държи се грубо, криеше се от нас. Аз, началникът на кабинета ми, г-жа Кастрева прекарахме десетки часове през последните седмици в опит да решим конфликта. Той успя да разочарова много хора с поведението си“, коментира ситуацията министър Вълчев.

Източник: offnews.bg