Училища

Директорът на СМГ: Няма да подам оставка. МОН: Ще си ходи

Директорът на СМГ Антони Стоянов е категоричен, че няма да подаде оставка. Представители на МОН заявяват, че той ще си тръгне от поста.
Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия. Това заяви в студиото на Bulgaria ON AIR директорът Антони Стоянов, след като родители и учители излязоха на протест заради продължителните конфликти в елитното училище и му поискаха оставката. Протестите на родители и учители започнаха още в началото на лятото след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова и прекратяването на договорите на още няколко преподаватели.

„В Европа ме награждават, а в България искат да ме уволнят. Имам подробен списък на децата, които г-жа Петя Тодорова е ощетила и продължавам да настоявам, че тя не бива да бъде връщана на работа“, отсече Стоянов.

Той посочи, че е бил посъветван от началника на Регионалното управление на образованието в София д-р Ваня Кастрева, случаят със създалото се напрежение с Петя Тодорова да бъде потулен, а учителката отново да заеме поста си. Това искане било обяснено от Кастрева с факта, че с последните протести ситуацията е излязла извън контрол и има информация, че недоволните от решението на директора да уволни въпросната учителка, подготвят мащабна демонстрация за началото на новата учебна 2017 г.

От Министерството на образованието се очаква да дадат окончателен отговор за това дали Петя Тодорова ще бъде възстановена на работа. Припомняме, че тя беше отстранена от директора на елитното училище Антони Стоянов, тъй като според него е уронила престижа на математическата гимназия с недопускането на негови ученици до национален кръг от състезанието „Европейско кенгуру“ като член на комисията.

Родители и ученици от СМГ застанаха твърдо зад Тодорова. Според тях тя е отличен професионалист, който трябва да остане на работа.

В Столичната математическа гимназия (СМГ) има опасност и учениците да бъдат въвлечени в конфликта, а работата на един директор е да обединява, не да разединява. Това обяви по bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по повод напрежението в елитната гимназия.

Най –вероятно, след като приключи годишният му отпуск на 28 август, ще започне процедура по отстраняването му, каза шефът на регионалния инспекторат, който е и работодател на директорите на училищата в София. Санкции за Антони Стоянов най-вероятно ще има, каза зам.-министърът на образованието.

Източник: dnes.dir.bg