Мнения

Директорът Деян Стаматов е за ново външно оценяване

Както вече стана ясно, две седмици повече ще учат бъдещите седмокласници, предстоят и леки промени в Националното външно оценяване. Бъдещите седмокласници са първият випуск, който ще бъде обучаван по новите програми и учебници.

Целта е Националното външно оценяване да провери знанията от целия прогимназиален курс. Според новите наредби седми клас вече ще се явява финален за началния образователен етап, затова учениците ще учат до 30 юни, тоест с две седмици повече.

Директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София Деян Стаматов обясни, че няма да има промени при формата на изпитването, освен във времето.

„Остава си форматът както и до сега. Първият модул са въпроси, на които трябва да отговорят учениците, вторият е върху непознат текст, който трябва да преразкажат учениците“, разясни Стаматов в студиото на „Денят ON AIR“.

Директорът сподели и мнението си, че е нужна промяна на формата, по който се провежда външното оценяване, за да няма зазубряне на материал и да има смисъл от този изпит.

„Нашите изпити трябва да бъдат сериозно променени във времето, за да имат смисъл и в тях да се включват въпроси от всички изучавани предмети“, подчерта Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на 119 училище обаче е на мнение, че промените в сферата на образованието у нас се случват много трудно и винаги има голямо напрежение.

Източник: dnes.bg