Мнения

Директорът Асен Александров: Матурите за 7 клас трябва да са по модела на PISA

Изпитите на седмокласниците в момента измерват само знанията по български език и математика, все едно другите предмети не са важни. Това мнение изрази пред „Стандарт“ директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров, който е и новият председател на Националното сдружение на работодателите в системата на образованието на България.

„Според мен изпитите трябва да бъдат нещо подобно на това, което 15-годишните деца полагат за PISA – четивна грамотност, математика, природни науки. В момента на изпита по български език ние измерваме уменията на децата по граматика и възможностите им да преразкажат някакви текстове. А би трябвало учениците да развият умения да осмислят и да прилагат някакъв текст.

Изпитите ни трябва да бъдат такива, че да станат безсмислени частните уроци. Защото трябва да се изследва начинът, по който мисли детето, а не някакво количество натрупани знания и умения. Защото вече информацията вече не е такава ценност, както преди. Тя е на пет клика разстояние. В наше време вече е важното интерпретирането на информацията и изследването на нейната достоверност“, категоричен е Александров.

„В този смисъл математическите задачи трябва да бъдат свързани не толкова с изследване дали могат да решат точно някоя задача от сборника, както беше преди. Започваме да изследваме логическото мислене. Особено важно е, че напоследък не само у нас, а и в чужбина, се говори за недостиг на инженерни специалисти и такива по природни науки. Няма ги не само в училище, а и в живота. Затова и третият изпит трябва да бъде по природни науки. Аз не виждам защо, след като в целия свят е приет този стандарт на изпити, и ние да не провеждаме такъв изпит. Ако това се въведе, съм убеден, че само след няколко години ние ще се гордеем с едни по-високи успехи, които ще ни наредят на челно място в световните класации. Но не са важни толкова класациите, важното е, че децата ще се научат да мислят. Айнщайн е казал, че учиш или за оценки, или за живота. Аз предпочитам децата да учат за живота“, добави още директорът.

Източник: standartnews.com