Училища

Директорката на Механото в Пловдив със злоупотреби за 210 000 лв.

Директорката на Професионалната гимназия по механотехника в гр. Пловдив е ощетила държавата с 210 000 лв., посочват резултати от проверка на РИО Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg.

 

Директорката на училището – Анастасия Николова, според РИО, е надписала с 240 броят на учениците, които са на самостоятелно обучение, като за тях професионалната гимназия е получила финансиране.

 

Държавната субсидия за един от тези ученици е 291 лв.

 

За 89 от тях са били представени молби от 2008 г., когато единният разходен стандарт за ученик е бил 865 лв.

 

На основание на тези молби учениците продължавали да се водят обучаващи се в индивидуалната форма и през следващата учебна година – 2008/2009 г.

 

Проверяващите се усъмнили, защото броят на подалите заявления за януарска изпитна сесия бил 12.

 

Проверката, съобщава  Plovdiv24.bg, е установила и други нарушения: ученик в самостоятелна форма на обучение в рамките само 20 дни е придобил две свидетелства за професионална квалификация; личните картони на учениците се водели в нарушение – на някои липсвали снимки и печати от държавната комисия; съществували две книги със заповеди, като на едната първите страници липсвали; преподавател ремонтирал електроуреди в учебната работилница и др.

 

Анастасия Николова ръководила 8 от общо 12 европроекта, които гимназията е изпълнила. Общата стойност на проектите е 209 086 евро, според Plovdiv24.bg. Според сайта, по единият от тях са разразил голям скандал – от италианска страна на учениците били предоставени по 150 евро джобни – по 50 евро на седмица. Директорката обаче, според Plovdiv24.bg, казала на децата, че ще се подпишат в списък за по 50 евро, като тя ще вземе парите, за да ги върне в училищното настоятелство за дофинансиране на проекта. Учениците били отказали и това било предизвикало силен скандал между родителите и училищното ръководство.

 

Инспекцията е установила и други нарушения – класните ръководители масово били извинявали отсъствия без оправдателен документ и без уведомяване на родителите.