Училища

Директори не искат да ги проверяват

Училищните директори се обявиха против проверките на синдикатите, местните РИО и общините в училищата, които няма да успеят да вдигнат заплатите на учителите си с 8%, информира „Сега“.

Както е известно, ръстът на всички възнаграждения в просветата е регламентиран в анекс към колективния трудов договор, подписан от новия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров. В документа е записано, че повишението на заплатите ще се финансира с допълнителните средства, отпуснати за издръжката на един ученик.

Според допълнителното споразумение във въпросните училища ще се прави проверка от регионалния инспекторат по образование, първостепенния разпоредител – общината или държавата, и синдикатите, които ще дават препоръки как да се увеличат доходите на персонала.

Сдруженията на директорите на училищата и на детските градини Самуил Шейнин и Стефанка Балева обаче са подписали с особено мнение разпоредбите за проверките.

Училищата, за които става дума за повече от 300, като данните на МОМН и на общините малко се разминават.

Не е ясно как ще бъдат похарчени икономиите, реализирани през 2012 г., които за всички училища и детски градини възлизат на 80 млн. лв.