Учители

Директори на училища прибират рушвети заради екскурзии

Около 20 лева рушвет на доведено дете прибират недобросъвестни директори на училища, за да организират екскурзия в чужбина с определена туристическа агенция. Най-апетитни са 7- и 10-дневните пътувания зад граница с автобус, при които цената е около 1000-1200 лева на ученик, пише вестник „Телеграф“. В някои от случаите директорите не искали плащане на дете, а прибирали процент от цялата сума за екскурзията.

„Ако тя излиза 5000 лв. За директора, който сключва договора с фирмата и е лобирал, остават от 500 лв. Нагоре“, разказаха хора от бранша, запознати с част от практиките. При сегашното законодателство за всяко пътуване с деца е необходимо да се избере туристическа фирма, обясниха учители. Според тях това не правело екскурзията по-сигурна, а понякога по-скъпа. В някои школа постоянно се предлагало на родителите да изпратят децата си на екскурзии зад граница, защото там се въртели и по-големите пари.

Делът за лобирането отивал при директора или заместник-директора на школото. Когато те работели с дадена фирма ѝ съобщавали офертите от другите агенции, за да могат техните хора да предложат по-ниска оферта и всичко да изглежда чисто. За учителите, които били изпращани да придружават децата, екскурзията била безплатна, но за сметка на това понякога хвърляли доста нерви и трябвало да решават критични ситуации като изгубени, пияни или дори арестувани тийнейджъри от горните класове.

Източник: blitz.bg