Училища

Директори на столични училища се запознаха с иновативните технологии

Директори  на столични училища се запознаха с иновативни технологии в сферата на дигиталните умения в Лабораторията за иновации и предприемачество на Столичната община.

Екип на Майкрософт представи дигитални продукти, предназначени за обучение на ученици.

Директорите имаха възможност да видят и  програмиране на два робота. Роботите ще бъдат дарени на Софийската лаборатория за иновации, за да могат тук да се обучават на програмиране ученици. В срещата участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Столичният инспекторат по образование Ваня Кастрева.

„Тази лаборатория функционира само от месец и половина. Тя е създадена като свободно пространство за всички, които искат да се занимават с иновации и предприемачество“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на събитието.  Вече над 600 млади хора са посетили лабораторията и са участвали в различни обучения. С помощта на роботите, които се представят днес ще стимулиреме младите хора да се занимават с програмиране и да ги привлечем към образованието като им предоставим по интересни възможности, посочи още столичният кмет. Нашата цел е София да бъде град на иновациите, сподели Фандъкова.

Чрез Асоциацията за развитие на София организираме няколко години поред  хекатони, на които поставяме пред младите хора градски задачи, на които те да търсят решение.  Над 10 стартиращи компании започнаха своята работа от тези хекатони“ , каза още Фандъкова.

Първото обучение за ученици по предприемачество и дигитални умения  ще започне на 4 декември. Партньори на инициативата са
Стопанският факултет  на Софийския университет и  Асоциацията на завършилите стопанския факултет.

Източник: novini.bg