Училища

Директори намериха сериозни пропуски в проекта за нов закон

Директори на езикови гимназии в столицата смятат, че кандидатстването за езиковите гимназии още след четвърти клас ще наруши един успешен образователен модел.

Предложението бе заложено в законопроекта за училищното и предучилищното образование, приет на първо четене в парламента през миналата седмица.

Директорката на Испанската гимназия Драгомира Линдова е против възможността езиковите гимназии да приемат след четвърти клас ученици.

„Вече разполагаме от десетилетия насам с един образователен модел на чуждоезиково обучение, който е доказал в годините своята състоятелност и качеството на образование“, смята Линдова, цитирана от БНР.

Директорката на Френската гимназия Емилия Богданова посочи, че има резерви към идеята с мотивите, че някои гимназии нямат достатъчна материална база.

„Това решение би имало резон, ако учениците, веднъж приети след четвърти клас, продължат обучението си в това училище до 12-и. Но след като и след седми клас отново децата ще държат тези тестове за Националното външно оценяване и втори път ще бъдат пресявани, тогава някак си приемът им в пети клас за мен се обезсмисля“, коментира Богданова.

Драгомира Линдова смята, че изучаването на чужд език в специализирана гимназия трябва да започне на 14 години:

„Това е възраст, на която учениците имат вече достатъчно езикова култура, както по роден, така и в овладяването на друг чужд език. Поради тази причина ние не трябва да правим експерименти.“