Ученици Училища

Директорите ще избират сами доставчиците на плодове и мляко

Директорите на училищата и детските градини ще избират сами доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Това реши правителството в сряда, като прие измененията в наредбата, която регламентира условията и реда за прилагането им. С тях отпада и служебният избор на доставчици.

Училищните директори ще трябва да избират между поне три различни оферти. Една от тях трябва да бъде от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Офертите за избор на доставчици трябва да бъдат публикувани от учебните заведения на интернет страницата им, а когато съответното училище няма собствен сайт, то се публикува на страницата на съответната община. Там задължително се посочва колко деца се обучават в учебното заведение и за какъв период ще се извършват доставките.

След изтичане на срока за подаване на оферти назначена от директора комисия ги разглежда и отсява предложенията на кандидатите. След това директорът избира заявител по двете схеми и обявява решението си на интернет страницата. При постановен отказ за одобрение на доставчик от Държавен фонд „Земеделие“ директорът може да обяви нова процедура за набиране на предложения.

С промените ще се постигне подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания, включително и чрез разнообразие на доставяните продукти и повишаване на ефективността на прилагане на схемата, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Източник: monitor.bg