Мнения Училища

Дигитализацията – бъдещето в образованието

Учениците от близо 50 училища в България няма да купуват бележници за новата учебна година. Въвежда се официален електронен дневник, който ще бъде под формата на мобилно приложение, а учителите и родителите ще могат да го използват на телефоните си.

По думите на директора на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров целта на дигитализацията е да улесни човека, а и да спести учебно време.

„Ако един учител трябва да нанесе оценките и в бележника, и в дневника, това ще отнеме 5-6 минути. В електронния дневник пък ще отнеме 2-3 минути, защото всичко се прави заедно. Родителите пък ще разбират оценките веднага“, допълни още директорът на 51 СОУ в „Денят ON AIR“.

Според него когато се предложи решение за олекотяване на раниците на децата 10% от родителите скачат срещу промяната.

„В почти всички държави учебниците се качват на дигитални носители. Един учебник се използва за 5-6 минути в един час. За това време децата трябва да носят много килограми хартия, а това е безсмислено. Освен това в дигиталните учебници има линкове към видеа, картинки и други материали. На хартията пък не може това да се направи. Реално дигитализацията е бъдещето“, коментира Александров пред Bulgaria ON AIR.

Източник: bgonair.bg