Ученици Училища

Джоан Роулинг влезе в читанката за 4. клас

Авторката на „Хари Потър” Джоан Роулинг влезе в новата читанка за 4. клас със свои текстове, които хлапетата от начален курс да четат в часовете по свободно избираема подготовка.

През предстоящата учебна година четвъртокласниците и десетокласниците са с нови учебници, тъй като те учат по новите програми след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование преди 3 г.

Освен с фентъзи литературата двата авторски екипа на издателство „Просвета” мъчат да привлекат към четенето децата от 4. клас и с творби на съвременни наши детски писатели. Заедно с авторите от задължителната учебната програма учениците ще четат и Виктор Самуилов, Мая Дългъчева, Светослав Минков, Недялко Йорданов, Валери Петров, Георги Данаилов. Читанката ще ги срещне и с Джани Родари, Ерих Кестнер, Луис Карол, Лафонтен, ромски приказки, български легенди и митове.

Съдържанието и на двете читанки е насочено към четене с разбиране -въпросите към уроците изискват не да се извлече фактология от текста и да се възпроизведе едно към едно, а съдържанието да се интерпретира.

Електронните учебници за учителите дават още възможности на преподавателя – съдържат допълнителни ресурси, които разказват за всеки от авторите, както и откъси от творбите на запис с гласа на професионални актьори.

„Просвета” вече има собствена платформа за изработване на електронните учебници за учителите, която позволява те да ги ползват и без да имат интернет постоянно. Засега на нея са материалите само за подготвителните групи, 4. и 10. клас, но постепенно ще бъдат качени всички, обясни представителят на издателството за Пловдив Красимира Брайкова.

За всеки урок в новите електронни учебници на учителя по „Човекът и обществото” и „Човекът и природата” има поне по два 3D филма, всеки до 6 минути.

В книжното тяло на лявата страна е урокът, който е с намален обем в сравнение с предишните години, а на дясната страница ​- пояснителна информация, схеми, любопитки в рубрика „Знаете ли, че”, илюстрации. В урока за древните траки например в учебника за 4. клас има карта. Чрез електронния учебник за учителя по този предмет преподавателят може да я отвори през лаптоп и да я проектира на цялата дъска в клас. Системата дава и друга възможност – подготвяйки предварително урока, учителят да маркира отрязъци от картата, да начертае маршрут, да огради или да оцвети, като запомни тези промени. Така на практика той става съавтор на съставителите на учебниците, като ползва, подобрява и допълва електронните ресурси към тях. Има възможност да създава и свои.

Освен литературата, и музиката в 4. клас разширява традиционното си съдържание с по-модерни и близки до децата теми. Има урок „Танцувай буги”, а също и еко рап по песен на Калин Попов. Освен Панайот Пипков децата слушат Хайгашот Агасян и Светослав Лобошки. И си правят караоке в клас с помощта на допълнителните ресурси в електронния учебник на учителя. Той разполага със запис на оригиналната песен, която децата първо да чуят. Има възможност да проектира текста на дъската. Добавен е и само инструментал, на който класът да запее сам, следейки думите.

Всички тези допълнителни възможности обаче са единствено в електронните учебници на учителите. За децата са тъй наречените електронно четими учебници, които копират точно книжния вариант и единствената опция е да се увеличава и намалява размерът на изображението. Файловете не са тежки и могат да се отварят на смартфон и таблет.

Тази година МОН ще поеме разходите за учебната тетрадка по „Компютърно моделиране” за четвъртокласниците, но за 3. клас родителите отново ще я купуват сами като миналата есен.

Все още не са излезли помагалата за националните външни оценявания. Чака се уточняването на формата по български и математика, след като тестовете по „Човекът и обществото” и „Човекът и природата” отпаднаха изцяло. Най-вероятно ще бъдат отпечатани около Нова година.

Доставят всичко до 15 август

В момента кампанията за снабдяване на училищата с безплатните за децата учебници до 7. клас е в разгара си. Общо 81 палета разпраща из цялата Пловдивска област издателство „Просвета”, чиито учебници са най-масово избирани от учителите. Кампанията е приключила във всички общини, без Лъки. Учебниците са доставени и в район „Западен” в Пловдив. Вчера започна транспортирането от депото в СУ “Софроний Врачански” в ЖР “Тракия” до учебните заведения в „Северен” и „Южен”. До 15 август всичко ще е раздадено, увери представителят на „Просвета” за Пловдив Красимира Брайкова.

Очаква се в края на август по борсите да бъдат заредени и учебниците по история за 10. клас на всички издателства, след като бяха върнати заради забележки към някои пасажи.

Как се пише текст с 4 букви И майки дават акъл

И родителите постоянно дават съвети и критикуват съставителите на учебниците, разказват от авторските колективи. Майка се възмутила защо е написано изречение „Ели е на Рила и Лили е на Рила”, вместо „Ели и Лили са на Рила”. Обяснението е просто – децата още не са взели буквата „С”. Друга имала забележки за подбора на думите “джапанки” и “джинси”.

Твърде малко са думите с ДЖ, обясняват съставителите, а трябва с тях да се състави и текст. Понякога се налага да правим текст дори само с 4 букви, дава пример Красимира Брайкова, която е сред авторите на букварите за първи клас.

Хит са пловдивските автори

Тази година хит са учебниците на “Просвета” за 4. клас на пловдивски автори. В областния град например са ги поръчали над 60 на сто преподавателите, а в Асеновград ​- почти всички. От издателството си обясняват успеха с това, че гилдията познава съставителите, а формулата на екипите, които са ги писали, е: университетски преподавател плюс действащи начални учители. Така например проф. Румяна Танкова от Пловдивския университет е работила с учителки от СУ „Пейо Яворов”. В другия екип по български език са Пенка Димитрова и 4 преподавателки – от СУ „Димитър Матевски” и СУ „Константин-Кирил Философ”. По математика пък академичният автор доц. Владимира Ангелова си партнира с учителка от СУ „Патриарх Евтимий”. Нейна колежка от Лиляната е помогнала на проф. Пенка Минчева за учебника по музика. Пловдивчанката Мария Касабова е избрала да напише учебника по „Човекът и природата” с две учителки от София. Действащите преподаватели „наместват” идеите на титуляря прагматично според опита си кое как се възприема от децата.