Училища

Джендър проект влезе в българското училище и без конвенция

Докато образователният министър Красимир Вълчев в парламента гарантира, че джендър идеологията няма да влиза в училище, дори и да ратифицираме Истанбулската конвенция, оказа се, че понятията и темите от документа вече са прекрачили училищния праг под формата на проект, финансиран с европари и провеждан със съдействието на МОН, научи Канал 3.

Сигнал за това е получил депутатът от Обединени патриоти и зам.-председател на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов. Той е внесъл и парламентарен въпрос към министър Вълчев относно провеждането на конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“. Цитира и писмо до РУО-Стара Загора относно провеждането му от НПО-то „Джендър образование, изследвания и технологии“ в старозагорските школа.

Доц. Михов пита министъра на просветата кой от МОН е издал разрешението на въпросната джендър фондация да провежда своята дейност в българските училища и какъв е ангажиментът на министерството с този конкурс. Необходим ли е по-голям контрол върху дейността на различни НПО в областта на образованието, интересува се още депутатът.

Той посочва, че за целите на новия училищен проект вече се разпространява Карта за оценка на училищната среда. Тя представлява анкета, в която въпросите основно са на тема равнопоставеност на половете в учителския екип и в паралелките. Има въпроси, свързани с насилието, основано на пола, както и за това какви знания и умения създават преподавателите по темата у децата – все понятия, които присъстват в текстовете на конвенцията, която раздели обществото и принуди управляващите да я отложат временно.

От цялата анкета само и единствено два въпроса са свързани с насилието в училище, което е истинският проблем в момента, на фона на зачестилите случаи с агресия и инциденти, дори с жертви, от различни училища в страната.

Източник: kanal3.bg