Ученици Училища

Деца с хронични увреждания са без грижа в лекарските кабинети в градини и училища

Деца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища. Сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев. Искането им е да се намери начин това положение да бъде променено.

Когато малката Магдалена е почти 2-годишна, семейството й разбира, че е болна от диабет. След като тръгва на детска градина се оказва, че медицинският персонал не може да полага необходимите грижи за заболяването й.

През 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, според който в медицинските кабинети в учебните заведения трябва да се полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания. В наредбата за здравните кабинети обаче такова задължение не е записано.

От Здравното министерство изпратиха писмена позиция, в която казват, че ще бъде извършена промяна на наредбата за здравните кабинети в детските градини и училищата, но също така казват, че задълженията на медицинските  сестри са разписани в няколко наредби и  в случай на дете със захарен диабет, когато лечението е назначено от лекар, следва и медицинското лице в учебното заведение да поставя инжекции с инсулин, в детската градина обаче прилагат неразписаната наредба.

“Това си  има и своето обяснение. Това е манипулация, която се извършва под контрола на лекар“, каза директорката на детска градина“Сърчице“

Сега Магдалена ходи в единствената детска градина в София, в която има диабетна група, но след година става на 7.

“От догодина моят кошмар продължава с тръгването на училище. Аз пак няма да мога да започна работа и пак в едно 4-членно семейство бащата само ще трябва да работи“, сподели майката на момиченцето.

Източник: nova.bg