Ученици

Деца за 4 училища отпаднаха от клас

3735 ученици са отпаднали от образователната система през изтеклата 2016-2017 учебна година. Това е със 132 по-малко от напусналите през предходната, съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката (МОН).

Числото е сравнимо с учениците, които могат да напълнят четири големи школа. Най-много деца – около една седма от общата бройка, са престанали да посещават часове в пети клас – 519.

Това се случва, след като те вече са завършили четвърти клас и имат завършено начално образование, което е първата степен. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира, че тогава децата от някои етноси навлизат във възраст, в която започват да работят или пък да се женят.

„21 хиляди деца са отпаднали от клас само за миналата учебна година. 20% от децата на България не ходят на училище“, заяви просветният зам.-министър Деница Сачева, цитирана от „24 часа“.

Тя добави, че в страната вече са създадени 1103 екипа, в които са включени 11 632-ма специалисти, които ще водят кампанията за връщане на децата в училището.

Източник: monitor.bg