Ученици

Деца в Русенско не ходят на градина, заради липса на възпитатели

Майки от град Глоджево, Русенско, недоволстват заради затворена яслена група. Вече месеци наред те са принудени да гледат децата си вкъщи, което ги лишава от възможността да работят. До проблема се стигна, след като през януари тази година бяха получени няколко сигнала за насилие над децата в градината. Тогава две от възпитателките напуснаха. И до този момент няма назначен нов персонал, съобщи БНТ.

Трети месец Айше Солакова се разкъсва между грижите за 3-годишната си дъщеря и работата си. Споделя, че спасението е само в това детето ѝ да посещава ясла. Въпреки сигналите за насилие в детска градина „Здравец“, тя е готова да даде шанс. Но, оказва се, няма на кого.

За да бъде нает нов персонал, трябва да има заповед на общинския кмет. Заповед е издадена на 29-и март. Но директорката на градината, Рефие Ралева, която отказа да застане пред камерата ни, все още не е назначила нови възпитателки.

Адем Хаджимемишев – кмет на град Глоджево: „Според Инспекцията по труда директорът на градината трябва да назначава персонал в детската градина. Има и заповед от общинския кмет. На мен ми каза, че няма сестри – една има само, трябва още една.“

И тъй като проблемът е голям и негодуванието на майките расте, със случая се захваща и председателят на Общинския съвет във Ветово. След няколко разговора с директорката той получава следното обещание: „Даде уверение, че в рамките на 2 седмици ще назначи и помощен, и медицински персонал и яслената група ще заработи“, казва д-р Мехмед Мехмед.

И ако това наистина се случи, 26 деца ще се върнат в яслената група в детска градина „Здравец“. Част от тях са посещавали психолог заради преживяното вербално насилие в заведението. А родителите им се надяват с новия персонал да не се стига до подобни проблеми.

Източник: news.bnt.bg