Институции Ученици

Децата учат дистанционно до 13 май?

Учениците вероятно ще продължат с дистанционното обучение до 13 май. Това ще стане факт, ако от Народното събрание приемат предложението на Министерски съвет извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

Това навярно ще доведе до удължаване на учебната година и промяна в датите на част от изпитите.

В интервюта просветният министър Красимир Вълчев обясни, че били необходими 2-3 седмици накрая след края на извънредното положение, за да не се налага учениците да учат повече. Ако то бъде удължено до 13-ти май, част от тях обаче няма да разполагат с това време. Според утвърдения от МОН график учебната година за дванадесетокласниците приключва на 14-ти май. Така техните учители ще разполагат само с ден, за да ги оформят, а това време е напълно недостатъчно. Учениците от първи до трети клас пък ще разполагат с две седмици, за да могат да приключат учебната година. По график последният учебен ден за тях с на 29-ти май.

По отношение на изпитите пък Вълчев коментира, че вероятно тези, които се провеждат по-рано ще бъдат отложени, ако учебният процес бъде възстановен присъствено през май. Първите изпити са през май – матурите на 12-ти клас, които са на 20-ти по български език и литература и 22-ри по математика. Те обаче няма как да бъдат проведени преди края на учебната година за зрелостниците, тъй като за да бъде допуснат до изпита, всеки от тях трябва да се завършил успешно 12-ти клас. Седмица след матурите пък е националното външно оценяване на 4-ти клас – на 27-ми по български език и литература и на 28-ми по математика. То също е под въпрос, тъй като министърът обясни, че ако срокът на карантината се удължи, то изпитите в 4-ти и 10-ти клас може да не се проведат.

Източник: monitor.bg