Институции

Децата стават агресивни, ако не са популярни в социалните мрежи

Липсата на достатъчно харесвания в профил в социалните мрежи води до трупане на агресия у децата, която може да избухне по всяко време, обобщиха по време на международна конференция, проведена вчера с експерти от шест държави в Добрич, пише „Монитор“.

Пристрастяването на подрастващите към интернет пространството и социалните мрежи водят до конфликти от нов тип и са необходими нови техники за разрешаване на проблемите. В социалните мрежи децата си разменят обидни реплики, което пък се пренася и върху взаимоотношенията им в училище.

Този тип конфликти все по-често тръгва с размяна на обидни реплики или кражба на самоличности в интернет, предупредиха педагози на проведената в Добрич работна среща по международния проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователна, социална и културна среда“, от секторна програма „Грюндвиг“.

В програма „Грюндвиг“ на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози и социални работници от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция и България.

„Проектът е насочен към овладяване на нови техники за справяне с конфликтите. Недоразуменията, които възникват в интернет, най-често са кражба на парола и самоличност, с което се наврежда на друго лице, а това бързо се пренася в училищната среда. Децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Фейсбук“, поясни Весела Панчева, директор на СОУ „Димитър Талев“ в Добрич, което е партньор в проекта.

„След подобен конфликт между двама ученици в училището, които си партнирали в интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение“, допълни Панчева.