Учители

Децата избираха петел или куче за приятел

Вчера се проведе Националното външно оценяване по български език и литература за учениците от четвърти клас.

„Кучето или петела би избрал за приятел?“ Това е един от въпросите, на които трябваше да отговарят децата на миниматурата, разкрива „Стандарт“.

И двата текста, с които трябваше да работят учениците, бяха за животни. Първо малчуганите писаха диктовка върху откъс от „Болен здрав носи“. След това трябваше да прочетат баснята на Езоп „Куче, петел и лисица“ и да отговорят на 11 въпроса към него.

Четири от тях са със свободен отговор, в който децата сами трябваше да формулират изречения. Единият от въпросите е какъв извод си е направил ученикът от прочетеното за трите животни. В други трябва да посочат по една постъпка на петела и кучето, която доказва приятелството им.

Учители споделиха, че тестът е съобразен с нивото на четвъртокласниците и изучаваното в училище. Една от уловките е цитат в диктовката, при който децата могат да се объркат и да го напишат в пряка реч, а не в кавички. Вярната диктовка носи 6 точки, а целият тест – 20. В изпита участваха 56 830 деца от 1847 училища, или 94% от общия брой на четвъртокласниците.