Ученици

Децата в по-добра физическа форма са по-добри ученици

Децата с нормално телосложение имат добри резултати не само на игрището, но и превъзхождат съучениците си на стандартизирани тестове и получават по-високи оценки, показва първото проучване, свързващо физическото състояние на децата с резултатите им в училище.

Изследването е дело на Мичиганския държавен университет и е публикувано в журнала по спортна медицина.

Ръководител на проекта е Дан Коул и той и колегите му са проучили връзката на физическата годност, включително телесните мазнини, мускулната сила, гъвкавост и издръжливост с общото им психологическо развитие.

Те са наблюдавали общо 312 ученици от шести до осми клас от училище в Мичиган. Физическата сила била измервана с прости упражнения, като лицеви опори, бягане и др. След това съпоставили резултатите с представянето им от стандартните тестове и матури през година.

Резултатите показали, че децата в най-добра физическа форма изкарали най-високите оценки.

Проучването пък от своя страна показва, че училищата трябва да не пренебрегват физическото възпитание за сметка на учебните предмети.

„Залагането на физическата активност в живота на децата ги подготвя за бъдещи успехи.
Активните деца са по-склонни да бъдат активни възрастни. И сега виждаме, че доброто телосложение е свързано с академичните постижения“, споделят авторите на изследването.