Институции

Децата в Ирландия масово крият какво правят в Интернет

Почти всички ирландски тийнейджъри вземат мерки родителите им да не разберат с какво се занимават в Интернет, показва ново изследване на ирландската агенция „Атомик рисърч“, поръчано от компанията за онлайн сигурност МакАфий, пише сайтът на Центъра за безопасен Интернет.

Над 53% от анкетираните младежи и девойки на възраст между 13 и 17 години са признали, че чистят редовно историята на посещенията си на сайтове в интернет, за да не могат родителите им да видят какво са правили онлайн. 49% пък казват, че ползват интернет от компютри извън дома със същата цел. В същото време 24% от родителите смятат, че децата споделят с тях какво правят в интернет.

Докато 57% от родителите вярват, че децата им не гледат неподходящо за тях съдържание онлайн, 23% от тийнейджърите признават, че съзнателно са търсили порнография, 26% са търсили друго сексуално съдържание, а 56% признават, че са гледали видеоматериали, които родителите им не биха одобрили. Един от всеки десет е качвал своя не много прилична снимка онлайн.

Но и 33% от тийнейджърите казват, че са търсили в интернет информация, свързана с тестове в училище.