Институции

Децата в Европа предпочитат реалния свят пред Интернет

Децата в Европа не познават света без интернет, но въпреки това предпочитат да се срещат с приятелите си на живо, посочват резултатите от проучване.

 

Проучване, проведено сред 3020 деца на възраст 9 г. – 14 г. в Европа, автор на което е развлекателната компания и филмово студио Walt Disney показва, че децата от т.н. „поколение Х” схващат лесно всичко, свързано с интернет и компютър, играят видео игри и обичат семействата си. Проучването е озаглавено Generation XD.

 

Според проучването децата масово използват най-новите технологии, използват интернет като средство за развлечения и за писане на домашните им, и същевременно се придържат към традиционните семейни ценности.

 

1/3 от респондентите предпочитат да се срещат с приятелите си лице в лице, вместо онлайн, въпреки масовото използване на онлайн комуникацията, а 44% с отговорили, че интернет прави по-лесно поддържането на връзка с приятелите им.

 

Повече от 7 от всеки десет деца са отговорили, че използват компютъра най-често за игра и 59% го използват за писане на домашните им.

 

Децата от Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Полша са изразили силно чувство на социална отговорност, като 90% от тях са отговорили, че е важно да бъде поддържано доброто екологично състояние на планетата и 74% са отговорили, че предоставят отпадъците за рециклиране.

 

Придържането към традиционните ценности също се е проявило в проучването – 70% от анкетираните деца са отговорили, че спестяването на джобни пари е важно за тях и че хората, от които се възхищават най-много са техните родители.

 

Професии, различни от сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) все още привличат децата, като петте най-предпочитани професии са ветеринарен лекар, учител, професионален футболист, лекар и полицай.