Детски психолози препоръчват спорт срещу агресията при учениците

Детски психолози препоръчват спорт срещу агресията при учениците

Като превенция на агресията сред подрастващите все повече детски психолози съветват децата да прекарват повече време в залите вместо пред компютъра. Източните бойни изкуства са един от подходящите спортове, които дават възможност на децата не само да изразходват енергия, но и да се учат на толерантност.

Училищният психолог на 22 Основно училище в София Елена Карпачева е категорична, че една от основните причини за агресията при децата в днешно време е липсата на комуникация в семейството и с приятели. Според нея времето прекарано пред компютъра и телевизора трябва да се замени със спортни занимания.

“Спортът определено помага за справяне с агресията, с намаляване на агресивното поведение, тъй като в спорта децата изразходват енергия. Освен това там се възпитават на дисциплина, на приятелство, на толерантност”, коментира тя пред БНТ.

Лъчезар Цветков е треньор вече 10 години. Той самият е бил буйно дете, докато не започва да тренира карате и да изразходва цялата си енергия в залата. По-късно започва да преподава философията на източното бойно изкуство на деца. “Децата, които тренират карате и другите източни бойни изкуства, особено когато се занимават 1, 2 или повече години, те имат съвсем различно детство. Имат тренировки 2 пъти на ден, ходят по лагери, на тренировки. Имат приятели в цяла България и в цяла Европа”, завява той.

“Карате ги учи и помага да имат достатъчно самочувствие и да вярват в себе си, така че да нямат нужда да се доказват пред другарчетата си, така че те не са агресивни”, допълва Цветков.

Източник: actualno.com

Коментари във Facebook