Ученици

Детски психолози препоръчват спорт срещу агресията при учениците

Като превенция на агресията сред подрастващите все повече детски психолози съветват децата да прекарват повече време в залите вместо пред компютъра. Източните бойни изкуства са един от подходящите спортове, които дават възможност на децата не само да изразходват енергия, но и да се учат на толерантност.

Училищният психолог на 22 Основно училище в София Елена Карпачева е категорична, че една от основните причини за агресията при децата в днешно време е липсата на комуникация в семейството и с приятели. Според нея времето прекарано пред компютъра и телевизора трябва да се замени със спортни занимания.

„Спортът определено помага за справяне с агресията, с намаляване на агресивното поведение, тъй като в спорта децата изразходват енергия. Освен това там се възпитават на дисциплина, на приятелство, на толерантност“, коментира тя пред БНТ.

Лъчезар Цветков е треньор вече 10 години. Той самият е бил буйно дете, докато не започва да тренира карате и да изразходва цялата си енергия в залата. По-късно започва да преподава философията на източното бойно изкуство на деца. „Децата, които тренират карате и другите източни бойни изкуства, особено когато се занимават 1, 2 или повече години, те имат съвсем различно детство. Имат тренировки 2 пъти на ден, ходят по лагери, на тренировки. Имат приятели в цяла България и в цяла Европа“, завява той.

„Карате ги учи и помага да имат достатъчно самочувствие и да вярват в себе си, така че да нямат нужда да се доказват пред другарчетата си, така че те не са агресивни“, допълва Цветков.

Източник: actualno.com