Ученици Училища Учители

Детски новини „дебнат“ младите читатели в София на 9 май

„Книговище“ стартира детската медия „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ със събитие изненада в столични паркове.

На 9 май платформата за насърчаване на четенето след децата Книговище.бг и „ВИЖТЕ“ предлагат възможност на младите софийски читатели да прочетат преди всички 5 от първите детски новини. Те ще бъдат скрити около главните алеи на няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“. Тези от тях, които решат поне един въпросник по новините на сайта на „Книговище“, ще участват в томбола с награди на 11. май – Деня на библиотекаря. Тогава „Книговище“ ще връчи годишните си награди за читателски постижения пред инсталацията „Един човек“ в 18:00 ч. Ще бъдат отличени най-четящите 24 деца и 24 класа от София и страната.

Тази година за първи път платформата ще връчи и награди в категория „Създател“. Нея ще получат децата и класовете, създали въпросници за играта, която съдържа над 15 000 въпроса по детска литература.

„ВИЖТЕ“ е насочена към деца от 7 до 14 г. и ще съдържа новини от България и света. Медията ще говори на език, разбираем и увлекателен за децата и младежите, и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др.

Към всяка новина ще има и кратък въпросник в духа на „Книговище“, който ще насърчава децата да осмислят прочетеното. Така, докато четат качествена журналистика, писана специално за тях, децата ще трупат точки в играта на четене с разбиране и неусетно ще градят основите на своето гражданско образование, ще развиват своята медийна, дигитална и четивна грамотност – но чрез игра.

Зад „ВИЖТЕ“ стои екип от 7 професионални журналисти, преминали през обучение за писане за деца от свои колеги с дълъг опит в детски медии в Германия, Франция и Словакия. Детският писател и издател Зорница Христова е главен редактор на “ВИЖТЕ: Новините на детски език”.

Всеки делничен ден „ВИЖТЕ“ ще публикува нова статия по тема, която вълнува децата, а всеки месец ще се допитва до децата за темите, които ги вълнуват, за да може да отговори на интересите им. Сред първите 30 теми на изданието ще бъдат хулиганите в мрежата и как да се справим с тях, защо няма Ковид ваксини за деца, какви съкровища се крият под ледовете в Гренландия и как работи българският парламент.

“ВИЖТЕ: Новините на детски език” се случва с подкрепата на Фондация „Робърт Бош“ и посолството на САЩ в София.

Източник: Книговище