Институции Ученици Училища Учители

Детските градини отварят на 5 април, от 12 април се възстановява ротационната система в училище

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че децата се връщат в детските градини от 5 април. Връщането на учениците в класната стая ще стане от 12 април, като графикът ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев, съобщи БНР. Очаква се днес да излезе заповед.

Няма официално решение за 1-ви и 2-април, за които не е ясно дали ще се слеят с ваканцията.

„Учениците няма да се връщат накуп. Ще става по график. За висшите училища до 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение, а след това обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат в електронна среда обучението си“, допълни проф. Костадин Ангелов.

Междувременно расте натискът за промяна в учебния материал или за отмяна на НВО след 4 и 10-ти клас. Омбудсманът и Синдикат „Образование“ настояват за тази мярка.

От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет, а не на 50%. Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито.

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Източник: БНР