Ученици

Дете със СОП е било спирано да влезе в първи клас? Директорът отрича

Детето със специални образователни потребности е записано в първи клас на 32 СОУ. Това каза директорът на училището Нели Костова за Actualno.com. По думите ѝ, разговорът с майката на детето, която твърди, че от училището не са искали да приемат сина ѝ, е бил с цел да се уточнят нуждите на детето, паралелката, в която то да бъде записано и да се избере класен ръководител, който да е подготвен да обучава дете със специални потребности.

Нели Костова уточни, че училището не разполага с подходяща архитектурна среда, а класните стаи на първокласниците на четвъртия етаж в училището. Директорът обясни, че разговорът с родителят е бил с цел да се разберат конкретните потребности на детето, за за може специалистите в училището да изготвят стратегия за работа с него. По думите ѝ разговорът с майката е продължил 6-7 минути, а с влизането си тя е обявила, че разполага със 7 минути време.

„Разбирам болката на родителите. Ние нямаме архитектурна среда и мисля, че в много малко училища има кътове за такива деца. Изненадах се от този негативен пост“, допълни още г-жа Костова.  Тя обясни, че семейството на детето не живее в района на училището. „Имахме дни на отворените врати. Много родители дойдоха, не зная дали родителите на това дете са дошли. Идеята на Столична община беше първокласниците да учат в най-близкото до дома им училище. Виждала съм какво се прави на Запад за тези деца,  но трябва да бъдат направени инвестиции, те се нуждаят от определена среда в училище“, каза още Нели Костова.

Училищното ръководство се запознава с особеностите на състоянието на детето и неговите нужди в момента на записването. Припомняме, че на 7 юни Надежда Данабашева разказа, че е  срещнала трудности при записването на сина ѝ в първи клас, а училищното ръководство се е опитало да я разубеди да запише детето в 32 СОУ. 

Източник: actualno.com