Ученици

Десислава Радева организира състезание за ученици по български език

Гражданското сдружение „Живата вода на България“, чийто председател е първата дама Деси Радева организира състезание по български език, наречено „Пазим езика си“. Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. 

„Стремежът на „Живата вода на България“ и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи“, каза споделя Десислава Радева. В пилотното издание ще могат да премерят сили ученици от училищата, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката, което подкрепя инициативи, насочени към съхраняване на езиковата и културната идентичност.

Участниците в „Пазим езика си“ ще са разделени в две възрастови групи – V клас и VI – VII клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга – на 12 и 25 май. Крайният срок за записване е 8 май. Кои училища могат да участват в конкурса и неговият регламент можете да видите на сайта на сдружението: https://www.zhivatavoda.bg.

Източник: actualno.com