Мнения Ученици Училища Учители

Десетокласниците с две задължителни матури и две по избор

Направените тази година промени са съвсем малко, но очакванията са да се използват много по-свободни методи за преподаване.

Няма пречка това да се случи. Там, където човек ползва свободата си максимално, ще има най-добри резултати. Това каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на столичното 119-о СОУ.

От тази година е намалена административната тежест за учителите, а и много от нещата вече са на електронен носител, добави той.

Електронните дневници достигат до всички родители. Така те имат достъп до цялата информация за детето им. Дори има риск да отегчим родителите с цялата тази информация, но тя е важна, заяви Стаматов, като посочи, че дори и електронният дневник да бъде хакнат, това ще е за кратък период от време и няма да създаде значителни затруднения за учебния процес.

По думите на Диян Стаматов, в новите учебни програми за четвърти и седми клас основният момент е осъвременяване на учебния материал.

Той уточни, че матурите по български език и математика в десети клас са задължителни, като добави, че по български език учениците ще учат как да напишат заявление за промяна на оценка или автобиография.

Освен двете задължителни матури, ще има и две по избор – по чужд език и по компютърна грамотност. При успешно полагане на тези изпити, учениците ще получават сертификат, съобщи Стаматов.

Той коментира и вчерашни протест на учители срещу наредба, според която трябва да посещават по домовете им ученици, които отсъстват.

Няма кой друг освен учителите да е водещ за привличането и дългото стоене на учениците в училище. Протестът сигурно има смисъл, най-вероятно определена група учители не са доволни от определени неща. Лошото е, че се случва в първия учебен ден, заяви Диян Стаматов.

Той уточни, че  според наредбата посещенията ще се извършват от екипи от хора, в които участват не само учители, но и социални работници и медиатори.

Източник: novini.bg