Ученици

Десетки ученици се натровиха на коледно парти във Варна

Десетки деветокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна са получили хранително натравяне след коледно парти в заведение, съобщи майката на пострадала ученичка – Славина Жекова, цитирана от Дарик радио.

Учениците празнували на 15-и и на 16-и декември в заведение на ул. „Опълченска“, като кувертът струвал 12 лева. И в двата случая кетърингът – коктейлни хапки, е бил подсигурен от една и съща фирма и менюто е било еднакво. Първата вечер са празнували 96 деца. По-късно 58 от тях са се оплакали от стомашни болки, гадене, повръщане и диария. На слудващия ден в заведението е имало 68 деца, като 6 от тях са имали същите оплаквания.

По случая се извършва проверка от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните.

„Общо 68 деца са се натровили след коледното парти. Още не можем да кажем категорично кой е виновен, но ситуацията е овладяна. Няма тежки случаи. И най-важното е, че децата са добре. От наша страна е образувана проверка веднага след получаването на сигнала и до края на месеца трябва да излязат резултатите. Взети са проби от персонала в заведението, от персонала на фирмата, доставила кетъринга, както и фирмата, доставила продуктите, взети са проби и от самите продукти. Паралелно Агенцията за контрол на храните прави друга проверка. След като сравни резултатите от всички назначени до момента проверки, ще разберем какво точно е причинило натравянията“, обясни пред „24 часа“ началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова.

Източник: dnes.dir.bg