Мнения

Депутат ще чисти българския език

Проект за закон в защита на чистотата на българския език ще бъде внесен в парламента от депутат, представител на управляващата партия ГЕРБ, информират централните печатни медии днес. Емил Караниколов се аргументира за промените с желанието си езикът да остане достъпен за всички, независимо от техния образователен ценз или място което населяват.

Той е притеснен от нахлуващите все по-сериозно чуждици, които създават трудности на хора, който не владеят чужди езици. Депутатът, който владее няколко езика уточнява, че подобни закони има в много европейски страни и още един такъв не би трябвало да изглежда архаичен на фона на все по-бързо развиващите се и усъвършенстващи се езици, включително и нашия.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата „драсни-пални клечица“ вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ“, аргументира се Караниколов.

Караниколов не разкрива кой ще му помага в съставянето на точките и алинеите от закона. Любопитното е, че той не фигурира сред членовете на постоянните комисии по образование и наука, по култура, гражданско общество и медии, където би трябвало да се творят подобни актове.