Мнения

Депутат предлага връщане на практиките в гимназиите

Напълно е възможно връщането на практиките за гимназистите. Идеята е в последните години, докато трупат знания в клас, младежите да ходят и на стажове.

Депутатът Кирил Добрев има предложение учениците от езиковите и хуманитарните гимназии също да влязат в системата за дуално образование и да излизат от училище с професия. Досега този тип обучение с практика се планираше пилотно за техникумите. А самите практики бяха популярни преди 25 години като УПК.

Добрев, който е депутат от Габровско, е провел дискусии с учители и ученици от Априловската гимназия.

„Идеята е всяко дете, което завършва средно образование у нас, да излиза от училище с професия“, аргументира се той, цитиран от „Стандарт“.

С поправката ученици от езиковите гимназии ще могат да карат стажове като преводачи, тези с профил история ще имат стажове в музеи, а учениците от художествените училища – в галерии, музикални компании и др.

Добрев вече е провел неофициален разговор по темата с шефа на комисията по образование в парламента Милена Дамянова. Депутати от мнозинството в парламента коментираха неофициално, че поправката може да бъде гласувана между първо и второ четене на новия Закон за училищното и предучилищното образование.

Обучението чрез работа или т.нар. дуално обучение е форма на партньорство между професионална гимназия и работодател. Плюсовете са, че учениците трупат опит в реална работна среда.