Мнения Учители

Депутат: Заплатата не е достатъчна, за да мотивира учителя

Зам.-председателят на Комисията по образованието в парламента Галя Захариева потвърди, че ще има ново увеличение на учителските заплати. То е заложено в Бюджет 2020.

„Винаги когато говорим за образование, трябва да говорим за качеството на образованието, за това какво могат да научат нашите деца и какво се случва с тях след като придобият тези знания и умения. Бюджетът и финансовите средства са е изключителна сериозна мярка в търсенето на по-доброто качество“, заяви тя пред телевизия „България он еър“.

Тя допълни, че една работна заплата за млад учител, която от догодина ще бъде 1085 лева, е добър старт. Захариева каза също, че има интерес към учителската професия, но все още липсват кадри в определени специалности.

„Системата на образованието е тромава и изисква време, за да се види ефектът от мерките, които са приложени“, каза Галя Захариева.

Тя смята, че не е достатъчно един учител да получава добро възнаграждение, а трябва и да е мотивиран да обучава децата.

Депутатът цитира и някои данни – 360 млн. отиват за педагогически специалисти, 54 млн. за увеличение на заплатите на непедагогически специалисти и близо 500 млн. средства, които ще влязат в системата на образованието.

Източник: novini.bg