Мнения

Депутат: Безплатно висше за медиците

Депутатът Кирил Добрев се обяви “за” идеята студентите с приоритетни специалности като медицина и инженерни науки да следват безплатно.

Условието е след завършване на висшето образование да остават да работят в България. Предложението за безплатното висше бе направено от проф. Тодор Танев миналата седмица. На срещи с избиратели от Габровско днес Добрев припомни, че още преди началото на 43-ото народно събрание е обещал през този мандат да работи за бъдещето на младите хора в страната.

“Държавната помощ в образованието ще помогне на завършилите студенти да си намерят работа у нас”, отбеляза Добрев. Той посочи, че не само бизнесът може да се включва със стипендии, но и общините по места.

“Ако община Севлиево поеме стипендиите на няколко студенти във Великотърновския университет срещу работа, след завършването си тези млади хора ще се върнат да работят в родния си град за срок от 5 години примерно”, аргументира се депутатът.

В края на миналата година той анонсира законодателна инициатива за ученически практики и за гимназистите, припомня “Стандарт”.