Училища

Ден на розовата фланелка в ПГМТ “Васил Комаров“

В ПГМТ „Вл. Комаров“, гр. Силистра отбелязаха Деня на розовата фланелка – международното събитие за противопоставяне на тормоза в училище.

Пранзникът започна с песен на Татяна Йотова…

„…Moжеш ли да кажеш „Извинявай!“,
aко не случайно си сгрешил?
Можеш ли ти грешки да прощаваш
някой некоректен щом е бил?…“

Учениците от УУП и клуб УС „Заедно“ се включиха активно в казусната психологична игра „Бъди част от нас!“. По време на играта те се постараха да върнат към живот, достигнал до отчаяние техен съученик и да го върнат отново в класа.

Момчетата успяха успешно да влязат в роля. Встъпвайки в позицията на хора, които умишлено са причинили зло, те имаха възможност да усетят товара на вината. Оказа се, че когато се изправим с лице срещу последствията от умишлено причиненото зло, ние не бихме могли да изпитаме нищо друго освен искрено разкаяние и желание да оправим нещата. Така се случи и с участниците в тази игра. Всеки от тях търсеше подходящите думи, за да докосне душата на отхвърленото от тях момче. Учениците проявиха завидно упорство в търсене и изтъкване на причини за необходимостта от завръщането на нараненото момче обратно в класа и неговото приобщаване към тях. Играта продължи до пълното освобождаване на потърпевшото момче от товара на обидите и безпрецедентното му приемане от другите.

За учениците от УУП и клуб УС „Заедно“ това беше начина да „облекат“ розовата фланелка на солидарността и да завършат песента на Татяна Йотова с изработването на постер под надслов „РАЗЛИЧНИ, НО СОЛИДАРНИ!“

На следващия ден- 25.02.15г. , върху този постер всеки ученик  можеше да напише своето послание за „НЕ НА ТОРМОЗА!“ към всички по света. Така част от учениците в нашата гимназия  предадоха щафетата със своето послание за съпричастност и единство между „различните“ в ръцете на останалите ученици в ПГМТ „Вл. Комаров“.

Учениците масово се включиха в движението за противопоставяне на тормоза в училище. А г-жа Белева, Мичкова, Кръстева, Кинджакова , Константинова и  г-н Гълчавов отвръщаха на поздрава  за добро утро от учениците, като им окачваха розова  лентичка в подкрепа на „Международния ден за противопоставяне на тормоза в училище“.

Младите хора в гимназията казаха „НЕ!“ на тормоза в училище и чрез песните на Милена Славова. Те звучаха през междучасията на учебния ден и провокираха мисълта на учениците: „…Дали да живеем сами за себе си, бeз да ни пука за чужди беди? Дали да дадем сърцата на дявола? Това ли е изповед, кажете сами?…“

Различни или не, всички сме в лодката, приятелю…Ако искаме да доплуваме до желания бряг, нека се подкрепяме! И нека не само дрехите, но и душите ни да светят в розово!