Учители

Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България!

Днес, 2 юни, отбелязваме Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината. На 1 юни (20 май стар стил) 1876 г. Ботевата чета влиза в тежка битка с турските потери, в която загива Христо Ботев.

След Освобождението, Денят на Христо Ботев се отбелязва на годишнината от смъртта му, 20 май. При въвеждането на Григорианския календар през 1916 година денят е отбелязан точно една година след предходния — на 2 юни, като тази традиция е запазена и до днес. Разликата от един ден е получена заради високосната в Юлиянския календар 1916 г., която не е броена като такава в Григорианския.

По традиция днес на много места в страната Денят ще бъде отбелязан с възпоменателни прояви. Проведе се и традиционният 120-километров поход по стъпките на Ботевата чета.

Големият български поет и революционер Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Отрядът тръгва от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“ на 16 май 1876 г., а членовете му са предрешени като градинари. Те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй.

Всенародно поклонение е на връх „Околчица“ във Врачанския Балкан. Както винаги то започва с възстановка от Национално дружество „Традиция“ на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

Честит празник на всички българи и истински патриоти!