Институции Ученици

Ден-два мръсен въздух няма да разболее учениците, според Вълчев

Замърсяването на въздуха за ден-два не водило до заболявания сред подрастващите.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви по време на участието си в образователна комисия, че един или два дни превишение на допустимите нива на фините прахови частици във въздуха няма да провокират заболявания в учениците.

Инструкциите, които се дават на училищата в такива случаи, са децата да не бъдат извеждани навън и да не се извършват дейности на открито, изтъкна той.

Просветният министър обясни, че има система за София, която не просто регистрира нивата на фините прахови частици (ФПЧ), но и може да прогнозира за три дни напред какви биха били нивата на замърсяване на въздуха. Вълчев уточни, че за утре и вдругиден системата показва, че няма да има превишение на нормите, но за петък такова се очаква.

Към рисковите групи деца, например деца с бронхиална астма, той подчерта, че трябва да се подходи с максимална степен на предпазливост.
Относно децата, които имат хронични проблеми, Вълчев отбеляза, че те могат да бъдат освобождавани да не ходят на училище, само че това да е по преценка на родителите и след консултации с личния лекар.

Въпросът за фините прахови частици ни тревожи нарастващо и той кореспондира със здравето на учениците, алармира просветният министър. Вълчев припомни, че образователното министерство е получило предложение да обяви дните със завишени фини прахови частици за неучебни, но, по думите му, такова решение, е крайна мярка.

Той обясни, че въпросът за възможните мерки за реакция относно здравето на учениците при дни с високи стойности на замърсяване вече е бил обсъден с Министерство на здравеопазването, НИМХ, Столична община, Столичната районна здравна инспекция и Изпълнителната агенция по околна среда.

Източник: news.bg