Институции

Денят за безопасен Интернет е тук!

Денят за безопасен Интернет е тук!
Национален център за безопасен интернет www.safenet.bg
Днес, 10 февруари, милиони хора в четирите края на земното кълбо ще отбележат шестото издание на Деня за безопасен Интернет. Хиляди онлайн и офлайн дейности, свързани с този ден, ще текат едновременно в 50 държави по света. В България всички клиенти на трите мобилни оператора Мобилтел, GLOBUL и Вивател ще получат SMS, с който ще бъдат поздравени за Деня за безопасен Интернет и ще бъдат насочени за повече информация към сайта на Националния център за безопасен Интернет www.safenet.bg. В Националния прес-клуб на БТА в 13 часа ще се състои пресконференция и дискусия в рамките на националната кампания «Децата безопасно в Интернет». На нея официално за първи път ще бъде показан и общоевропейският клип «Нека да имам контрол!», изработен по поръчка на Европейската комисия срещу онлайн-тормоза.
На европейско ниво комисарят за информационно общество и медии Вивиан Рединг, която е патрон на Деня за безопасен Интернет от 2005 г. насам, ще награди на церемония в Люксембург шестимата победители в общоевропейската викторина за ученици от Австрия, Германия, Франция, Латвия, Полша и Великобритания. Преди седмица двама български ученици от гр. Гоце Делчев пък получиха трета награда в общоевропейския конкурс за видеоклипове на тема защита на личните данни в Интернет.
Традиционният през последните три години блогатон сега е заменен от панаира на Деня за безопасен Интернет. На адрес www.SIDfair.org до 24 февруари ще могат да се разглеждат виртуалните павилиони на участващите страни. След това той ще остане като платформа за сътрудничество между институциите и организациите по целия свят, които се занимават с безопасността на децата в Интернет.
Друга инициатива, стартираща от 10 февруари, е онлайн-версията на Семейния наръчник за безопасност в Интернет, около която започва изграждането на портален сейт с версии на всички европейски езици.
В България бе обявена публично образователната игра за най-малките „Аз съм онлайн”, разработена от 18-годишни ученици и екип на детския портал Дечица.ком.  Играта може да бъде намерена на адрес: http://online.dechica.com
Денят за безопасен Интернет се превърна наистина в международно събитие. Присъединете се към нас на www.safenet.bg!
 За повече информация:
Национален център за безопасен Интернет,
Допълнителна информация:
За Insafe
Insafeе общоевропейската мрежа он национални центрове за безопасен Интернет, съфинансирана от Европейската комисия. Освен страните членки на ЕС тя обхваща и партньорски организации в Аржентина, Австралия и САЩ.
 Повече информация на www.saferinternet.orgили пишете на info-insafe@eun.org
 
За INHOPEвижтеwww.inhope.org