Мнения

Деница Сачева: Камерите ще създадат напрежение в градините

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева се обяви срещу монтирането на камери в яслите и детските градини, като поясни, че те не решават проблемите и не биха оказали превенция за насилието върху деца и учители. „Насилието не е проблем на образователната система единствено и само, а на цялото общество, камерите само ще констатират следите“, допълни заместник-министърът днес пред Нова телевизия.

Според нея камерите могат да донесат много повече напрежение, отколкото полза, тъй като може да възникне и проблем, свързан със защита и опазване на личните данни. Такъв казус вече имало в бургаската детска градина, в която тайно бяха монтирани камери. Сега родители на деца, показани без тяхното съгласие в клиповете, съдят тези, които са направили и разпространили записите.

Данните на министерството на образованието сочат, че 1221 върнати в училище деца, при миналогодишната кампания с такава цел, са отпаднали повторно от образователната система, каза още Сачева. Тя допълни, че предстоят нови обиколки по адресите, в опит да се привлекат те отновно в училище.

Деница Сачева посочи още, че при кампанията са открити 154 деца в риск, като 44 са изведени от семейството, . Тя допълни, че при констатирани нарушения се налагат се глоби от общината, като има и механизъм от агенцията по приходите, за да се събират санкциите. Деница Сачева каза още, че социални работници правят оценка дали има риск за децата и дали се налага да се предприемат мерки за закрила.

Тя допълни, че точният брой на децата, обхванати от образователната система след кампанията, ще бъде съобщен на 1 март, но към края на миналата година те са 17 297. Общо са били посетени 185 хиляди адреса.

Източник: dnevnik.bg