Мнения

Деница Сачева: До 2020 г. 90% от българските деца трябва да са в детските градини

78% от българските деца ходят на детска градина, сега целта е да се намалят децата от маргинализираните групи, които не посещават такива. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева пред БНТ. Целта е до 2020 да имаме 90% от български деца да са в детските градини, добави тя.

Деница Сачева коментира и инициативата „Розите на България“, която е насочена към децата в чужбина. Имаме нарастващ брой деца, които се раждат извън страната. „Поддържаме българският дух в момента с тази инициатива“, каза заместник-министърът на образованието. Сачева обясни, че Министерството на образованието има твърда позиция по подкрепа на българските неделни училища, която продължава вече 8 години, инвестирани са над 50 млн. лева.

„Над 328 в 43 държави са училищата по света, а тези, които ще участват, са 120. За тази година в инициативата ще се включат 25 държави, не само в Европа. В българските неделни училища ще се играе българско хоро, ще има панаир на българската носия в Канада, ще има български щанд в Париж, идеята е да се подчертае българската идентичност и да се покаже, че България е дала кирилицата на света“, стана ясно от думите на зам.-министърът на образованието.

Източник: novini.bg